Arbore antitantari Paulownia Tomentosa

Arbori » Foioase|Plante pentru amenajare gradina

  • Paulownia Tomentosa
    Paulownia Tomentosa
in stoc (din 15 septembrie)

Paulownia este un arbore decorativ, originar din China unde se cultivă de circa 2000 de ani pentru producţia de lemn, având o creştere foare rapidă, o specie introdusă în Europa ca arbore de grădină cu circa 200 de ani în urmă. Denumirea ştiinţifică este Paulownia Tomentosa dar în multe cazuri este denumit şi Paulownia imperialis. Numele a fost dedicat în onoarea prinţesei Anna Paulowna, fiica ţarului Paul I, principesa Olandei.

 

Forma coroanei este de cele mai multe ori neregulată, mai degrabă aducând cu o cupolă largă şi  profil sinuos.

Trunchiul principal îşi menţine continuitatea şi verticalitatea până unde începe coroana, de aici încep ramurile principale ce pot fi la unele specii deformate, pornesc în direcţii diferite şi îşi aleg traiectorii de creştere curbate dând impresia unui arbore cu creştere coregrafică asemănător grădinilor orientale.

Ramurile secundare nu sunt numeroase, dar faptul că frunzele sunt de dimensiuni mari crează impresia unei coroane continue. Intersecţia ramurilor principale cu trunchiul principal se face sub un unghi de 45 sau 60 de grade, foarte puţine specii  prezintă ramuri cu poziţie mai orizontală. Din acest motiv, atunci când alegeţi paulownia într-o compoziţie , sau să umpleţi un spaţiu ori un colţ de grădină trebuie să luaţi în considerare creşterea rapidă şi dimensiunile plantei, poate atinge chiar şi 20 de metri înălţime şi un diametru al coroanei chiar şi de 8 metri.