Fag

Arbori » Foioase|Plante pentru amenajare gradina

  • Fag
    Fag
in stoc

Fagul este un arbore indigen de mărimea I, fiind principala specie forestieră din ţara noastră, ocupând cca. 32% din fondul forestier. Florile sunt unisexuat monoice. Înfloreşte în aprilie-mai, odată cu înfrunzirea. Florile mascule sunt grupate în capitule pendente, lung pedunculate, cele femele stau erecte câte 2-3 pe pedunculi scurţi.

Fructele (jirul) se coc în septembrie-octombrie, sunt achene trimuchiate de culoare brună-roşcat, lungi de 1,0-1,5 cm, închise câte 1-2 într-o cupă ghimpoasă, care se desface la maturitate în 4 valve. Miezul este învelit într-o coajă netedă, pieloasă şi lucioasă, reprezentând 25% din greutatea fructului, restul fiind sămânţa. Miezul este comestibil, dar conţine o substanţă toxică, FAGINA, care produce ameţeli în cazul unui consum mare de jir.

În condiţii favorabile, în masiv, fagul fructifică abundent la 4-6 ani, începând de la 70-80 ani, dar fructificaţii slabe se produc aproape anual. Arborii crescuţi în masiv produc 1,5-3,5 kg jir. Într-un kilogram intră 4000-5000 de seminţe.

Fagul creşte în zona de dealuri şi munte până la 1700m altitudine. Recoltarea jirului se face în lunile octombrie-noiembrie când se culege de pe jos. După curăţire, din 100 kg jir rămân 60 kg sămânţă curată. Jirul conţine cca. 20% ulei nesicativ, indicat pentru iluminat şi pentru alimentaţie în cazul în care este stors la rece. Uleiul obţinut în urma presării la cald are gust de astringent, fiind folosit mai ales la fabricarea săpunurilor.

Atât jirul proaspăt cât şi turtele rezultate în urma presării pentru obţinerea uleiului se folosesc pentru îngrăşarea porcilor. Prăjit, jirul capătă un gust plăcut şi se utilizează la prepararea unor produse de cofetărie (prăjituri, bomboane, ciocolată).